Ik heb water in mijn thermische installatie hoe krijg ik dit eruit?

Afhankelijk van de druk en temperatuur van de thermische vloeistof kan water tot 1700 keer het oorspronkelijke volume uitzetten wanneer het wordt omgezet in stoom. Het maakt niet uit hoe het in uw thermische vloeistofverwarmer komt, het is uw taak om het eruit te krijgen.

Misschien is de eerste aanwijzing de plotselinge verschijning van hete thermische vloeistof in de overlooptank (of op de vloer van de verwarmingskamer). Of het kan een daling van de druk in de circulatiepomp zijn. Wat het ook is, waterverontreiniging in een werkend thermisch vloeistofsysteem moeilijk te negeren. Wat ervoor zorgt dat iedereen zich achter de oren krabt, is dat de symptomen van waterverontreiniging niet altijd de regels volgen.

Ze kunnen plotseling of na verloop van tijd verschijnen, bij een uitlaattemperatuur van 100℃ of bij meer dan 260℃. De symptomen kunnen optreden wanneer het systeem al op bedrijfstemperatuur is of aan het opwarmen is. Het maakt niet uit hoe of wanneer het begint, het is geen goed nieuws voor alle betrokkenen.

Hoeveel water kan een “probleem” veroorzaken?

Water is bijna volledig onoplosbaar in thermische vloeistoffen en omdat het niet vermengd wordt, gedraagt ​​het zich zoals water dat altijd doet: het verandert in stoom bij 100℃.

Afhankelijk van de druk en temperatuur van de thermische vloeistof kan water tot 1700 keer het oorspronkelijke volume uitzetten wanneer het wordt omgezet in stoom. Hoe groot het systeemvolume ook is, 200 liter stoom zal ergens een probleem veroorzaken. Zelfs als het expansievat de volumetoename aankan, zal de resulterende cavitatie de pompslijtage versnellen.

Soms is het duidelijk dat water een probleem gaat worden. Hoewel elke fabrikant ertegen waarschuwt, zijn er gebruikers die erop staan ​​water te gebruiken om druk te testen of om nieuwe systemen door te spoelen. Het drogen van het systeem met een stikstofspoeling ziet er op papier misschien goed uit, maar het water verdampt niet altijd binnen de toegestane tijd.

Soms is het niet duidelijk dat water een probleem zal zijn. Zo kan er tijdens de bouw water in een systeem komen en jarenlang geïsoleerd blijven in een koude dode hoek zonder problemen te veroorzaken. Geventileerde systemen in gebieden met een hoge luchtvochtigheid kunnen vervuild raken als het dauwpunt hoger is dan de temperatuur van het expansievat. Water kan in vaten komen die buiten zijn opgeslagen. Hoewel een zichtbare waterlaag in een monster uit een laaggelegen drain een teken is van ernstige verontreiniging, zijn er een aantal redenen waarom het monster geen water kan laten zien. Omdat de waterdruppels niet gemakkelijk langs de bodem van de pijp stromen, is het detecteren van het water in een monster uit één lus (of zelfs twee of drie) meer geluk dan vaardigheid. En als de hoofdcirculatiepomp eenmaal draait, zal het water zich verspreiden in een “waas” die mogelijk niet zichtbaar is als de vloeistof donkerder is geworden.

Hoewel laboratoriumtests water kunnen detecteren tot op het niveau van delen per miljoen, komt het erop neer dat, hoe wetenschappelijk de resultaten ook zijn, je er nog steeds iets aan zult moeten doen.

IK HEB WATER IN MIJN THERMISCHE INSTALLTIE, HOE KRIJG HET ERUIT?