DÉ OPLOSSING TEGEN WATER IN EEN THERMISCHE INSTALLATIE

Ik heb water in mijn thermische installatie, kan dat kwaad?

Water in een thermische installatie kan veel problemen opleveren. Wat je ook doet, het is aan te raden om water in een thermische installatie direct te verwijderen.

Welke schade kan water in een thermische installatie opleveren?

  • Water in een thermische installatie kan leiden tot een daling van de druk in de circulatiepomp
  • Water kan leiden tot een ernstige verontreiniging en definitieve schade aan de thermische installatie
  • Water kan tot een slechte output van de thermische installatie leiden

Waterverontreiniging in een werkend thermische installatie is onmogelijk te negeren en kan dus tot grote problemen leiden.

Het installeren van een BREATHER op uw expansievat biedt uitkomst. In de video kunt u de werkwijze van de AIR SENTRY® in werking zien.

Guardian Breather

Water in mijn thermische installatie, hoe voorkom je dit?

Afhankelijk van de druk en temperatuur van de thermische vloeistof kan water tot 1700 keer het oorspronkelijke volume uitzetten wanneer het wordt omgezet in stoom. Het maakt niet uit hoe het in uw thermische vloeistofverwarmer komt, het is uw taak om het eruit te krijgen.

Hoe herken je water in een thermische installatie?

  • Door het verschijnen van hete thermische vloeistof in de overlooptank
  • Door het verschijnen van hete thermische vloeistof op de vloer van de verwarmingskamer
  • Door een daling van de druk in de circulatiepomp

De symptomen kunnen plotseling of na verloop van tijd verschijnen, bij een uitlaattemperatuur van 100℃ of bij meer dan 260℃. De symptomen kunnen optreden wanneer het systeem al op bedrijfstemperatuur is of aan het opwarmen is.

Soms is het niet duidelijk dat water een probleem zal zijn. Zo kan er tijdens de bouw water in een systeem komen en jarenlang geïsoleerd blijven in een koude dode hoek zonder problemen te veroorzaken. Ook daarom is het installeren van een BREATHER op uw expansievat aan te raden. Zo blijf je problemen voor.

Water in een thermische installatie verwijderen, hoe doe je dat?

Veel gestookte systemen hebben een soort aparte ontluchter om gassen van de vloeistof te scheiden. Deze zijn nuttig voor niet-condenseerbare stoffen (zoals lucht of stikstof), maar zijn niet effectief voor verontreinigingen die kunnen condenseren (zoals water).

De damp moet naar de atmosfeer ontsnappen en de enige locatie in het systeem die dit aankan, is het expansievat. De sleutel tot het succesvol verwijderen van al het water in de kortst mogelijke tijd is ervoor te zorgen dat de temperatuur van het expansievat boven 100℃ blijft om te voorkomen dat de damp opnieuw condenseert.

Lees in onze blog meer over hoe je water in een thermische installatie kunt verwijderen en wat het belang van een Breather hierbij is.

Degassing